Щурците

Патриарсите на българския рок...

Относно страницата

Това не е официалната страница на Щурците, а е просто фен-сайт, който аз направих. Започвам с това, защото много често получавам покани за концерти, запитвания за това-онова и не знам си още какво. За съжаление нямам и никога не съм имал връзка с никого от Щурците. Откъде тогава съм взел цялата информация и защо изобщо съм направил този сайт? Четете по-надолу.

И така причината да създам тази страница бе, защото такава просто нямаше. Първоначалната идея беше само за семпъл сайт, който да съдържа пълната дискография и в който човек да може да направи справка, коя песен от кога е etc. Този първи сайт впоследствие претърпя множество промени, който в крайна сметка оформиха настоящата страница в сегашния и вид. Знам че донякъде прилича на официална, и че сигурно подвеждам хората, но какво да се прави, такъв беше шаблона, който използвах, пък и нали тук е написано, че не е...
Информацията в сайта е взета както следва:

В раздел "История" (вече "Книга") дълго време се каних да напиша някакъв преразказ на историята или нещо подобно, но в крайна сметка просто сканирах и качих там биографичната книга за Щурците на Румен Янев. Не съм му искал разрешение и се надявам той никога да не разбере за това, а ако все пак някога узнае, то поне да не ми се сърди много. Съзнавам и, че това не е много правилно от моя страна, но в своя защита бих могъл да отбележа, че вече е много трудно книгата да бъде намерена в книжарниците (лично аз едвам я намерих), поради което смятам, че ще бъде полезно за всички ако я направя общодостъпна. Не ми благодарете. За съжаление не мога я кача в pdf, понеже безплатния хостинг, който използвам има куп ограничения. Затова съм я качил като един цял html файл. Ако някой я иска в pdf нека ми пише и ще му я изпратя.

Всичко в "Състав" доколкото си спомням май преписах от "АБВ на Поп музиката". Йордан Рупчев, Хайнц Петер Хофман; Държавно издателство "Музика", 1987 г.

"Дискография"-та е взета от книгата за Щурците (на последните страници е). Обложките там пък първоначално бях снимал с мобилния си от плочите, събирани навремето от баща ми. Впоследствие сканирах малките плочи на скенера на баба ми (баба ми има скенер, там всъщност е сканирана и книгата), но не успях големите, защото не се побираха в него. Почти всички обложки на големи плочи се появиха от колекцията на Антон, т.е. той беше достатъчно любезен да ми ги предостави без водния знак, който иначе присъства на същите обложки качени на блога му. Струва си да се отбележи и че доста от редките песни се появиха именно чрез неговия блог. (Посетете го ако ви харесва стара музика, която няма къде другаде да бъде намерена). Други от тях пък бяха споделени от разни добри хора в говорилнята (вж. говорилня) или във форума (когато имаше такъв).

Снимките в "Изображения" първоначално бях преснимал от първата част (още втората не беше излязла) на биографичната книга, наречена "Зимата на Щурците". По-късно обаче се появи някакъв бъгав "официален" сайт на Щурците (по всяка вероятност създаден единствено с цел да можете да си поръчате от там новия им албум), където се появиха 30-тина снимки с висока резолюция и откъдето аз съответно веднага ги гепих (и слава богу, защото след месец-два сайта напълно изчезна). Предполагам, че са от личния архив на някой щурец и съответно го моля за извинение за това, че съм ги взел без да го питам.

В "Аудио" съм се постарал да събера на едно място всички издавани и неиздавани песни на групата, които изобщо могат да бъдат намерени някъде другаде, освен в личния архив на бандата. Компресирани са в MP3 VBR V2 (счита се че това е най-оптималния вариант, спрямо качество и размер на файла) за обикновените хора, и във FLAC за аудиофилите. От FLAC файловете са създадени и компресираните mp3-ки. Тези FLAC-ове са взети основно от четирите Антологии на Щурците и от разни други издания на компилации и т.н. върху CD. Все пак има някои песни, които са налични единствено в mp3, (тъй като все още никога не са издавани на CD) и които съответно засега не съществуват с по-високо качество. Повечето от тях се появиха отново от блога на Антон, където той цифровизира плочи и за който вече говорихме или бяха изнамерени незнайно откъде и споделени в говорилнята от също така незнайни хора. За пълнота към мета таговете на всяка от песните са включени подробни данни за албум, композитор, обложка, коментари и т.н., за песните за който разбира се са налични такива данни. За по-лесно изтегляне съм добавил и торент, който засега се сийдва само от мен. Знам, че пиратството на музика е подсъдимо и че вероятно на никой от групата не му е особено приятно да вижда собствените си песни качени за свободно сваляне, но какво ми оставаше да направя, при положение, че много от тях не са издавани на нещо различно от плоча, а тези които ги има на дискове... да си го кажем направо: живеем в България, на повечето хора не им плащат достатъчно, за да им остават за музика. Все пак си знаете, ако музиката ви харесва - купете си я. Вероятно тук си струва и да се отбележи, че преди време чух по БНР една от неиздаваните песни на Щурците. Откъде ли са я взели...

Клиповете във "Видео" съм събирал оттук-оттам. Гледам само да са официални клипове на песни или нещо такова.

Почти всички акорди в "Акорди" съм извадил сам, първоначално за да си ги свиря за удоволствие, след това за да ги ползвате и вие и накрая когато вече наизвадих повечето от тях, реших още щом ги приключа да оформя за вас красива песнопойка, в стил "изтегли, принтирай, свири".

И така, ето ме тук долу с Кирил Маричков на 11 юли 2007 година в Бургас, малко преди да започне концерта им (част от турнето "40 Години Щурците".) Снимката е правена с телефон, което обяснява превъзходното и качество.